Literatura

KRAUS, Vilém, Vinitorium historicum. Praha 2009.
JOHNSON, Hugh, Příběh vína. Praha 2008
FROLEC, Václav. Vinohradnictví : kapitoly z dějinného vývoje od minulosti do současnosti na Moravě a v Čechách. Vyd. 1. Brno: Blok, 1973. 297 s., 15. info
JOHNSON, Hugh – ROBINSON, Jancis, Světový atlas vína. Praha 2002.
ŠTĚPÁNEK, Václav, Tradice pěstování vína. In: Hustopeče: město uprostřed jihomoravských vinic (Eds. Jan, Libor – Nezhodová, Soňa). Hustopeče 2010, s. 673-734.
BURKE, Peter, Co je kulturní historie? Praha 2011.
Dějiny vinařství na Moravě. Sborník příspěvků z konference, uspořádané ve dnech 16. – 17. září 2005 ve Slavkově u Brna. Brno 2005.
HANÁK, Josef, Dějiny vinařství v Bzenci. Kulturně-historický nákres. Uherské Hradiště 1922.
STEVENSON, Tom, Světová encyklopedie vín. Unikátní průvodce víny celého světa. Praha 1999.
KILIÁN, Jan (Eds.), Trpké býti zdá se? : víno a vinařství v českých zemích ve středověku a v raném novověku : sborník příspěvků z konference konané v Mělníce 2.-4. dubna 2008. Mělník 2009.
MARKEL, Martin: Počátky klasifikace vín a organizace trhu vínem na Znojemsku v 19. století (aneb k hospodářské politice na Moravě). In: Historik na Moravě, Eds. Ambrožová, H. – Chocholáč, B. – Jan, L. – Pumpr, P. Brno 2009, s. 341-349.
DOMINÉ, André, Víno. Praha 2005.
HEYMANN-LÖWENSTEIN, Reinhard, Terroir. Weinkultur und Weingenuss in einer globalen Welt. Stuttgart 2009.
WOOD, Ellen Meiksins. Původ kapitalismu :delší pohled. Translated by Rudolf Převrátil. [Praha]: Svoboda Servis, 2011. 177 s. ISBN 9788086320700.